10 ADIMDA SU ARITMA CİHAZI NASIL SEÇİLİR? İŞTE PÜF NOKTALARI


Su arıtma cihazı, ev ya da işyerlerinde sıkça kullanılır. Musluklardan akan sulardaki çeşitli kirleticileri ve zararlı maddeleri uzaklaştıran bu cihaz, işletmelere de takılır. Su arıtma cihazı, suyun içinde bulunan başka klor, bakteri, virüs, ilaç kalıntısı olmak üzere birçok kirleticinin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu sayede sular arıtılarak, temiz ve güvenli hale gelir. Birçok arıtma cihazı markası bulunur. Bazı markalar kaliteli ve üstün bir teknolojiyle donatılmış olsa da, bazıları beklenen performansı ortaya koymak konusunda başarılı değildir. Su arıtıcı seçenekleri arasından seçim yaparken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bu yazımızda en iyi arıtma cihazı nasıl seçilir? konusu hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız.

1. SU KALİTESİ ANALİZİ

Su arıtma cihazı seçiminde en önemli konulardan ilki su kalitesidir. Suyun hangi kirleticileri içeriğine bakılarak analiz yapılması ve seçilen cihazın buna uygun olması gerekir. Su kalitesi analizi yapmak için su kaynaklarından numune alınır ve laboratuvar ortamında inceleme yapılır. Ardından kimyasal ve biyolojik parametreler, organik kirleticiler ve ağır metaller hakkında araştırma yapılır. Ortaya çıkan veriler değerlendirilerek ne tür bir cihazın seçilmesi gerektiğine karar verilir. Ev tipi kullanımlarda işyerlerine kıyasla daha basit arıtma cihazları kullanılır. İşyerleri için hem daha güçlü filtreleme özelliği sunan hem de kapasitesi yüksek cihazların tercih edilmesi gerekir.

2. SU TÜKETİMİ VE KAPASİTE

Filtreleme cihazlarının ne kadar su tükettiği hem verimlilik hem de kalite açısından oldukça önemlidir. Cihazın saatte ya da günlük olarak ne kadar suyu arıtabildiğine dikkat etmek gerekir. Ardından cihazın su depolama kapasitesi dikkate alınır. Ev tipi kullanımlar için suyun ihtiyaçlara ve kişi sayısına yeterli kapasitede olması dikkat edilmesi gereken konulardandır. Cihaz kapasitesinin fazla olması, uzun süreli kullanımlarda suyun tükenmesini engeller. Özellikle kalabalık misafirler geldiğinde kısa sürede suyun arıtılarak kullanıma hazır hale gelmesi için kapasitesi geniş ürünlerden seçim yapılması gerekir. Su arıtma hızı da dikkate alınmalıdır. Cihazın teknik özelliklerinin incelenerek seçim yapılması, ürünün ihtiyaçlara uygun nitelikte olmasını sağlar.


3. ARITMA YÖNTEMİ

Su arıtma cihazları, farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemlerden ilki ters osmozdur. Ters osmoz, kirletici ve tuzları uzaklaştırmak için suyu yüksek basınçlı bir membran üzerinden geçerek arıtır. İşlem yapılırken su yarı geçirgen bir zar üzerinden geçer ve temiz olan kısım ayrılır. 

  •     Aktif karbon filtreleme yönteminde suyun içindeki organik kirletici ve kloru uzaklaştırmak temel hedeftir. Kötü kokuları da engelleyen bu filtreleme yöntemi, aktif karbon kirleticileri yakalayarak suyun taze olmasını sağlar.
  •     UV sterilizasyon yönteminde suyun steril hale gelmesi için işlem yapılır. Sudaki zararlı organizmaların DNA’sını etkiler ve çoğalmanın önüne geçer.
  •     İyon değişimi yöntemi suyun sertlik seviyesini azaltılır ve ağır metalleri uzaklaştırır. İyon değiştirici reçineler kullanılır. Sudaki zararlı kısım temizlenir ve sağlıklı iyonlar verilir.
  •     Filtreleme ve sedimantasyon işleminde ise sudaki partiküller ve çamurlar uzaklaştırılır. Suyun içindeki kum, çamur, pas gibi maddeleri arıtmak için kullanılır. 

Bahsedilen yöntemler tek başına ya da bir arada kullanılır. Cihazın tasarımsal özelliklerinde hangi filtreleme yönteminin kullanıldığı belirtilir. Eğer cihazda birden fazla arıtma yöntemi kullanılıyorsa, su daha temiz ve sağlıklı hale gelir.

4. KALİTE VE SERTİFİKA

Su arıtma cihazları hem içerik hem de malzeme türü konusunda farklı kalitelerden oluşan seçenekler sunar. Piyasada onlarca arıtma cihazı markasının olması, kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamasına yol açar. Özellikle fiyatlar arasındaki ciddi farklar, seçim yapmayı zorlaştıran etkenler arasında yer alır. İnsan vücudunun %70’i sudur. Vücut fonksiyonlarının doğru şekilde çalışabilmesi için sağlıklı ve kaliteli su tüketilmesi gerekir. Bu nedenle suyun temiz olması oldukça önemlidir. Piyasada satılan markalar incelenirken, kaliteli olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Kaliteyi ortaya koyan pek çok faktör vardır. Kalite standartları ve sertifikasyon da bunlardan bir tanesidir. Cihazın NSF / ANSI sertifikasına sahip olması gerekir. Uluslararası kuruluş olan NSF, su arıtma cihazının performansını ve güvenlik standartlarını değerlendirmeye alır. Suyun ne kadar etkili olduğunu belirttiğinden oldukça önemlidir. 

  • TUV sertifikası Almanya’da bağımsız bir kuruluş tarafından verilir. Ürünü güvenlik, performans ve kalite açısından değerlendirir. 
  • UL sertifikası Kuzey Amerika’da kullanılır. Cihazın güvenlik testlerinden geçerek, standartlara uygun olduğunu ortaya koyar. 
  • ISO 9001 ise üretim süreçlerini ve kaliteyi kontrol eder. Tüm sürecin düzgün bir şekilde yönetildiğini gösterir.

5. MALİYET

Su arıtma cihazları düşük, orta ve yüksek fiyat segmentlerinden oluşur. Farklı fiyatlardan oluşan birçok ürün olması, seçim yaparken kafa karışıklığına yol açar. Su arıtma cihazlarının fiyatlarına etki eden faktörler arasında cihazın türü, teknolojisi, kapasitesi, performansı, markası, filtre değişim süresi yer alır. Cihazın kalitesi ne kadar fazla ise ortaya koyduğu performans da artış gösterir. Seçim yaparken ürünün özellikleri incelenerek, karşılaştırmak oldukça önemlidir. Ürünün iç kısmındaki malzemeler, uzun ömürlü kullanımı açısından dikkate alınmalıdır.

6. KURULUM, KULLANIM VE BAKIM KOLAYLIĞI

Su arıtma cihazlarının kurulumu kolay olmalıdır. Özellikle internet üzerinden gerçekleşen alışverişlerde kurulum genel olarak alıcı tarafından yapılır. Bu nedenle alışveriş öncesinde kurulumun nasıl yapıldığına dikkat etmek gerekir. Ürünün kullanım kılavuzunun açık, sade ve anlaşılır olması kolayca kurabilmek açısından da önemlidir. Arıtma cihazının kontrollerin anlaşılır, su akışının düzenli olması dikkate alınması gereken detaylar arasında yer alır. 

7. FİLTRE DEĞİŞİM SIKLIĞI

Cihazların sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için düzenli aralıklarla arıtma filtresi değişimi yapmak gerekir. Filtre değişimi yapılmadığı takdirde suyun tadında bozulmalar meydana gelir ve bu durum sağlığı ciddi bir şekilde tehlikeye atar. Ayrıca suyun akış hızı yavaşlayarak, eski performansında kayıplar ortaya çıkar. Cihazların filtre değişim sıklığı farklılık gösterir. Filtre değişiminin kolay olması kullanıcıların ihtiyaç anında tek başına işlem yapmasını sağlar. Ürünün üzerinde belirtilen değişim sıklığına ya da servisin önerdiği süreye dikkat etmek oldukça önemlidir.

8. MARKA VE KULLANICI YORUMLARI

Su arıtma cihazının kalitesini ortaya koyan faktörler arasında markası yer alır. Piyasada yer alan bazı markalar, kalitesi ve işlevselliği ile ön plana çıkar. Cihazlar arasından performans dikkate alınarak, tercih yapılması gerekir. Ayrıca kullanıcı yorumları da dikkate alınması gereken konulardandır. Özellikle internet alışverişlerinde yorumların okunması, alışveriş deneyiminin daha iyi hale gelmesini sağlar.

9. GARANTİ

Herhangi bir alışveriş yaparken garanti süresine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Su arıtma cihazlarında da aynı durum söz konusudur. Birçok marka, farklı garanti süreleriyle arıtma cihazını satışa sunar. Garanti süresi uzun olan ürünler arasından tercih yapılması gerekir. Aksi takdirde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında servis destek vermeyerek, kullanıcının mağdur duruma düşmesine yol açar.

10. EKSTRA NİTELİKLER

Su arıtma cihazlarında bulunan ekstra özellikler de dikkate alınması gereken konulardandır. Bu niteliklerden bir tanesi de suyun pH dengesinin ayarlanabilir olmasıdır. Bazı cihazlarda bulunan ayarlanabilir alkalin filtreler, ön plana çıkan özellikler arasında yer alır. Cihazlardaki mineral geri kazanımı da özel bir teknolojik niteliktir. Suyu arıtırken mineralleri geri kazanabilen teknolojik cihazlar arasından seçim yapabilirsiniz.